Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Debreczeni Sajtműhely

Ön itt jár: Kezdőlap >

Debreczeni Sajtműhely

"Szenvedélyemmé vált a sajtkészítés."

 

Debreczeni Ildikó vagyok, kistermelő. A sajtkészítést öt évvel ezelőtt kezdem elsajátítani, a kezdeti időkben saját tapasztalataimat használtam fel a gyártott termékek minőségének javítása érdekében, miközben folyamatosan képeztem magam magyar és idegen nyelvű szakirodalmakból. Szenvedélyemmé vált a sajtkészítés. Később egy közösség tagjaként, hétvégente kurzusokon vettem részt. 2019-ben jártam egy tanulmányúton, a Hargitán, ahol helyi termelőktől tanulhattam. A korábban megszerzett egészségügyi diplomám után jelenleg a Debreceni Egyetem élelmiszermérnök szakos hallgatója vagyok. Az egészségügyi szemlélet a friss mérnöki látásmóddal jól kiegészítik egymást. Úgy gondolom, hogy az egészséges életmód részeként a táplálkozás nagyon fontos szerepet tölt be az egészségmegőrzés során, melynek kulcsfontosságú része az élelmiszerek előállításának pontos ismerete és az alapanyag valamint a termék minősége. Teheneinket ennek megfelelően a legeltetési szezonban gyógynövényekkel tarkított füves legelőn tartjuk, a téli időszakban pedig igyekszünk silómentes takarmánnyal ellátni őket. A sajtok ízesítése során használt fűszernövények egy részét magam termelem, a családom segítségével.


 

Sajtműhely

A Debreczeni Sajtműhely, Debrecen város külvárosi részén található, immáron öt éve, az üzemet évről-évre igyekszünk fejleszteni. A frissen fejt tej a halápi tanyavilágból érkezik a feldolgozóba, hogy ízletes sajtok készülhessenek belőle. Az elkészült sajtok érlelése, csomagolása mind-mind kistermelői szinten történik.


 

Sajtkészítőként igyekszem a helyi adottságok: az alföldi klíma figyelembe vételével és az itthon természetesen előforduló - sajtgyártáshoz elengedhetetlen - baktérium törzsek felhasználásával létrehozni minőségi, ízében egyedi sajtot, hogy ezzel magasabb szinte emelkedhessen a termelői sajtok fogyasztói társadalomban elhelyezett szerepe.


 

Helyi termelőként szeretném, ha a Debrecen- és környéki lakosok is megismerkedhetnének termékeimmel és adalékanyagoktól mentes, friss, ízletes sajtokat fogyaszthatnának!

Célom egy olyan közösség kialakítása, melyben a fogyasztók és termelők kölcsönös és elégedett együttműködése mind gazdasági, mint egészségvédelmi szempontból előrelépést jelent.


Díjak/elismerések:

2020 - Magyar Sajtmustrán a Parenyica sajtommal arany minősítés

2019 - Magyar Sajtmustrán a Parenyica sajtommal bronz minősítés

Rendezés:

Keresés