Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Pók Tamás Pincészete

Ön itt jár: Kezdőlap >

Pók Tamás Pincészete

 

"Az új kezdet a szőlő növény szeretetével indul. 
A növény terem, s termése más minőségben újjá születik, bor lesz belőle."

 

Pók Tamás őstermelőként művelte szőlőültetvényeit, melyek Eger legszebb dűlőiben terültek el mintegy 5 hektáros kis birtokot képezve. A megtermelt kiváló minőségű alapanyagot a nevével jelzett, családi tulajdonú és méretű bormíves vállalkozás keretében dolgozta fel, és készített egyedi hangvételű, dűlős borokat. Borospincéjét -mely egy egyszerű, tufába vájt "lyukpince" a Kistályai útról nyíló kies Erzsébet völgyben- nagyapja hagyta rá, aki szintén egri borosgazdaként élte életét. A borkészítés a természet évezredes folyamatai szerint, saját kezük munkájával, "technológia-mentesen" (préselés,derítés, szűrés nincs) folyt. Boraikat kisméretű fahordókban nevelte, majd palackban érlelte.


Kutató szőlészként kezdtem 1981-ben, majd egy kaliforniai ”farmgyakorlat” vezetett a borászok világába, ahol 1991-től vetettem meg lábamat – valószínűleg véglegesen. Mi tetszett jobban ebben a világban? A szőlőtermesztésnél sokrétűbb teremtői munka, a gyorsabb beteljesülés lehetősége, a kimeríthetetlen megújulás ritka adottsága/dialektikája, a művészi szintű önkifejezés szabadsága, az értő fogyasztók csillogó tekintetei – nehéz mindent felsorolni, pláne fontossági rendbe állítani (talán nem is szükséges).


 

A Technológia

Kipróbáltam a „minőségi” borászkodás főbb technológiáit, kezdve a bátaapáti székhelyű, világszínvonalú technikával felszerelt Eurobor Kft. „acélpincéjétől”, az egri Pók-Polónyi Pince korszerű ismereteket hagyományos ászkolással ötvöző, szerényebb kivitelezésű tufa-manufaktúráján át az amerikai (nemzetközi) borízlésnek meghajoló Monarchia Borászat folytonos útkereséséig, reduktív-oxidatív váltógazdálkodásáig.

Mindez nem volt elég, persze a világ változott bennem és körülöttem is, a gazdasági kényszer (versenyképesség) is jelölte utamat, de alapvetően a kíváncsiság, az új felfedezésének vágya, hajtóereje végül visszazárta pályámat saját gyökereimhez, a folyamatok természetes helyességére hagyatkozó, szinte eszköztelen bormívességhez.


 

A bor készítésében a borászati technológia, egyáltalán a külső beavatkozás szerepét igyekszünk a minimálisra csökkenteni. Azt gondolom, hogy a természet a bor létének, történetének több évezrednyi évjáratában tökéletesen tisztázta a biokémiai folyamatok rendjét, s a szó szoros értelmében kiforrtak a szőlő-bor átalakulás apró részletei, feltáródtak a bor fejlődésének helyes válfajai és tévútjai. Vagyis az ember közbelépésére, tudására és irányítására alig van szükség. (Minden úgy történik, ahogyan kell.)


Rendezés:

Keresés