Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Radics Mézeskalács

Ön itt jár: Kezdőlap >

Radics Mézeskalács

 

"Liszttel, mézzel, szívvel, lélekkel készítjük!"

 

Radics László mézeskalácsos Népi Iparművész vagyok, szakmán belül az egyetlen Népművészet Mestere. Jelenleg harmadik generációs mézeskalácsosként dolgozunk a családommal Debrecenben. Feleségem szülei révén találkozhattam ezzel a mesterséggel akinek már a nagyszülei is mézeskalácsosok voltak Hajdúböszörményben. Apósom, korai betegsége miatt abba akarta hagyni a mesterséget, de én fantáziát, jövőt láttam benne és nem szerettem volna ha elvész ez a hagyomány. Ezért kezdtem el dolgozni először inasként 1979-től kezdve, majd először Hajdúböszörményben 1983-tól, később 1986-tól Debrecenben lettem vállalkozó. Nagyon fontos számunkra a hagyomány és a minőség ezért a receptúra és a minőség állandó.


 

A műhely

Radics László és fia, Zoltán munkamegosztásban dolgozik: ahogy a családfő szaggatja a tésztát, az ifjabb mézeskalácsos úgy pakolja tepsibe a kiszaggatott formákat, ami aztán kemencébe kerül – pont, mint régen.

Jelenleg is az egész család aktívan részt vesz a feladatokban és a vállalkozás irányításában, amelyet lassan a kisebbik fiam Radics Zoltán vesz át, így ő már a negyedik generációs mézeskalácsos lesz a családi dinasztiánkban.


 

Én negyvenegynéhány évvel ezelőtt megtanultam egy receptúrát, amit még apósom az édesapjától tanult, és azt használom. Adalékanyagok nélkül, jó minőségű lisztből készítjük. Mi naponta tíz órát sütünk, közel hatvan kilót, a karácsony előtti időszakban naponta akár 800 darab is készül.

Az egyediség a 100 éve családban lévő, változatlan receptben van. Na és persze a sok-sok szeretet és a rengeteg kézi munka amivel készítjük termékeinket.


 

„Úgy gondolom, hogy mivel évszázadok óta csinálnak mézeskalácsot, feleségem családján belül is 100 évnél régebben. Fiam 36 évesen 26 éve csinálja, mert 10 évesen az iskolából hazajőve már bele-belekóstolt a mézeskalácsosságba; tehát rajtunk nem fog múlni, hogy még száz évig megmaradjon a mesterség!” – lelkesedik Radics László, a Népművészet Mestere.


Díjak/elismerések:

2015 - Népművészet Mestere kitüntető díj (melyet a népművészet Kossuth-díjának szoktak hívni)

1993 - Népi Iparművész cím megszerzése

Király Zsiga díj (Népművészeti Egyesületek Szövetsége)

Debrecen város Csokonai díja

Megyei Príma díj

Rendezés:

Keresés